Τρίτη 5 Δεκεμβρίου 2023

Να σημάνει αγωνιστικός ξεσηκωμός απέναντι στα νέα σχέδια ιδιωτικοποίησης του νερού!


Η κυβέρνηση της Ν.Δ. με την ουσιαστική στήριξη της πλειοψηφίας των Δημάρχων και της ΚΕΔΕ, έρχεται να υλοποιήσει και μάλιστα με ταχύτατους ρυθμούς, τα νέα σχέδια για παραπέρα ιδιωτικοποίηση - εμπορευματοποίηση της διαχείρισης του νερού, με το νομοσχέδιο του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας που παρουσιάστηκε στο Υπουργικό συμβούλιο και θα προωθηθεί  προς ψήφιση το επόμενο διάστημα.

Σύμφωνα με τις μέχρι τώρα πληροφορίες, με το νομοσχέδιο προβλέπεται η συγχώνευση των Δημοτικών Επιχειρήσεων Ύδρευσης (ΔΕΥΑ) σε μεγάλες επιχειρήσεις, καθώς και η απορρόφηση μέρους αυτών από την ΕΥΔΑΠ και ΕΥΑΘ αντίστοιχα. Ουσιαστικά υλοποιείται η άμεση εφαρμογή του νέου νομοθετικού πλαισίου που ψηφίστηκε τον περασμένο Μάρτη με την ίδρυση της νέας ρυθμιστικής αρχής (ΡΑΑΕΥ), προκειμένου να προχωρήσει η απελευθέρωση της αγοράς νερού κατά τα πρότυπα της ενέργειας, των σιδηροδρόμων  κλπ.

Οι νέες αυτές εξελίξεις δεν είναι κεραυνός εν αιθρία. Έρχονται ως συνέχεια της μέχρι τώρα εφαρμοζόμενης πολιτικής εμπορευματοποίησης του νερού, στη βάση των αντιδραστικών κατευθύνσεων και οδηγιών της Ε.Ε. που προωθούν την ιδιωτικοποίηση και μέσα από τους σημερινούς παρόχους ύδρευσης, όπως είναι και οι ΔΕΥΑ, η οποία διαχρονικά υλοποιείται από όλες τις κυβερνήσεις και υπηρετήθηκε από τις δημοτικές αρχές, οι οποίες έχουν μεγάλη ευθύνη για την σημερινή κατάσταση και τα υπαρκτά προβλήματα που γίνονται το άλλοθι για το επόμενο βήμα.

 Αυτό που υλοποιείται σήμερα είναι η παραπέρα συγκεντροποίηση στον κλάδο του νερού σε λιγότερα και πιο ισχυρά σχήματα, ώστε να προωθούνται ακόμα πιο αποτελεσματικά τα επενδυτικά σχέδια μεγάλων επιχειρηματικών ομίλων και η παραχώρηση σε αυτούς της κερδοφόρας διαχείρισης του νερού και των αστικών αποβλήτων. Είναι βήμα παραπέρα εμπορευματοποίησης του νερού και δένεται με τις σημερινές εξελίξεις γενικότερα στην οικονομία, για να βρουν διέξοδο μεγάλα κεφάλαια που επενδύουν ακόμα και σε κοινωνικά αγαθά, όπως είναι το νερό, η ενέργεια κλπ.

Μάλιστα η κυβέρνηση για να «χρυσώσει το χάπι» επικαλείται τη διαχειριστική ανεπάρκεια των σημερινών ΔΕΥΑ και τα τεράστια χρέη από την αύξηση του ενεργειακού κόστους, προκειμένου να πείσει ότι η λύση είναι οι νέες μεγάλες εταιρείες ύδρευσης που θα είναι σε θέση να προχωρούν σε μεγάλες επενδύσεις και μάλιστα με «μηχανισμό» που δεν θα δημιουργεί νέα χρέη!

 Ουσιαστικά αυτό που εννοούν και θέλουν να κρύψουν είναι ότι προκειμένου να διασφαλιστεί η κερδοφορία των ομίλων θα στείλουν για άλλη μια φορά το λογαριασμό στα λαϊκά στρώματα μέσα από νέες μεγάλες αυξήσεις στην τιμή του νερού, ευρείες διακοπές σε όσους αδυνατούν να πληρώσουν, με ταυτόχρονη υποβάθμιση των υπηρεσιών, επιδείνωση των εργασιακών σχέσεων και αύξησης του βαθμού εκμετάλλευσης των  εργαζομένων.

 Οι εργαζόμενοι στις ΔΕΥΑ που χρόνια ζούμε την πολιτική χρόνιας απαξίωσης και υποστελέχωσης των υπηρεσιών μας, πρέπει να σταθούμε απέναντι σε αυτά τα σχέδια παραπέρα εμπορευματοποίησης της διαχείρισης του νερού. Παντού να σημάνει αγωνιστικός ξεσηκωμός!

 Συμμετέχουμε στην 4-ωρη στάση εργασίας την Τετάρτη 6 Δεκέμβρη, με κατά τόπους κινητοποιήσεις δράσεις των σωματείων και προετοιμαζόμαστε για νέες κινητοποιήσεις και αγώνες προκειμένου να βάλουμε φρένο στα νέα σχέδια!

        ΔΙΕΚΔΙΚΟΥΜΕ:

-  Να αποσυρθούν τώρα τα αντιδραστικά σχέδια για παραπέρα εμπορευματοποίηση – ιδιωτικοποίηση του νερού με τις δρομολογούμενες συγχωνεύσεις ΔΕΥΑ.  Άμεσες προσλήψεις μόνιμου προσωπικού για να καλυφθούν οι μεγάλες ανάγκες. Μόνιμη και σταθερή δουλειά για όλους, κατάργηση των ελαστικών σχέσεων εργασίας, μονιμοποίηση των συμβασιούχων χωρίς όρους και προϋποθέσεις.

- Φθηνό, με επάρκεια και υγιεινό νερό για το λαό. Κατάργηση του ΦΠΑ και των υπόλοιπων χαρατσιών. Να σταματήσει η εμπορευματική λειτουργία των υπηρεσιών ύδρευσης και κάθε επιχειρηματική δραστηριότητα στο νερό και τη διαχείρισή του.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου